Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Inflácia na Ukrajine dosiahla vlani takmer 27 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rast spotrebiteľských cien bol však miernejší, než sa pôvodne očakávalo.

Kyjev 11. januára (TASR) - Inflácia na Ukrajine dosiahla v minulom roku takmer 27 %, čo je dôsledok ekonomických otrasov po útoku Ruska. Rast spotrebiteľských cien bol však miernejší, než sa pôvodne očakávalo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská vláda predpokladala, že inflácia sa za minulý rok zrýchli z približne 10 % v roku 2021 na zhruba 30 %, keďže vojna narušila dodávateľské siete a logistiku. Ako však ukázali údaje štatistického úradu, miera inflácie sa v závere roka vyvíjala lepšie, než sa čakalo a za celý rok dosiahla 26,6 %. V decembri sa stabilizovala na úrovni 0,7 %.

Ukrajinská centrálna banka pripísala stabilizáciu inflácie v závere roka rozhodnutiu ukrajinskej vlády nezvýšiť tarify za energie, napriek útokom Ruska na energetickú infraštruktúru. Navyše, vývoj spotrebiteľských cien ovplyvnilo aj zlepšenie dodávok potravín.

Údaje o vývoji ekonomiky Ukrajiny z minulého týždňa tiež poukázali na lepší vývoj situácie, než sa vzhľadom na rozsah vojnového konfliktu pôvodne čakalo. Ukrajine vo veľkom pomohla rozsiahla zahraničná pomoc a flexibilita ukrajinských firiem.

Podľa predbežných údajov ukrajinského ministerstva hospodárstva klesol hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny v minulom roku o 30,4 %. To bol najvýraznejší pokles za vyše 30-ročnú existenciu nezávislého ukrajinského štátu. Rozsah poklesu bol však miernejší, než sa čakalo.

Čo sa týka vývoja inflácie v tomto roku, očakáva sa, že zostane na vysokej úrovni. Dôvodom sú problémy v dodávkach energií, ktoré podľa odhadov analytikov budú pre ukrajinské firmy veľkou výzvou.