Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia na Ukrajine sa drží blízko 6,5-ročného maxima

Obchodníci pracujú na burze cenných papierov v New Yorku v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Výrazné spomalenie zaznamenal rast spotrebiteľských cien na Ukrajine v medzimesačnom porovnaní.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Inflácia na Ukrajine sa v novembri mierne spomalila, naďalej sa však pohybuje vysoko nad 20 % a v blízkosti 6,5-ročného maxima. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje ukrajinského štatistického úradu, ktorý zároveň zverejnil vývoj ekonomiky za 3. kvartál. Ako informoval, ekonomika pokračovala v prudkom poklese, tempo poklesu sa však výrazne spomalilo. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serveru tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny na Ukrajine vzrástli v novembri medziročne o 26,5 %. To je síce spomalenie oproti vývoju v októbri, avšak iba minimálne. V októbri spotrebiteľské ceny vzrástli o 26,6 %, čo predstavovalo najvyššiu mieru inflácie od februára 2016, pod čo sa podpísali najmä vysoké náklady na dopravu či ceny potravín a nápojov.

Výrazné spomalenie zaznamenal rast spotrebiteľských cien na Ukrajine v medzimesačnom porovnaní. Zatiaľ čo v októbri sa ceny oproti septembru zvýšili o 2,5 %, v novembri ich rast dosiahol 0,7 %.

Štatistický úrad okrem toho zverejnil údaje o vývoji ekonomiky za 3. kvartál. Ako uviedol, hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny klesol v 3. štvrťroku o 30,8 %, zatiaľ čo v 2. kvartáli pokles predstavoval 37,2 %.

Ukrajinské ministerstvo hospodárstva už skôr informovalo, že zhoršilo odhad vývoja ekonomiky za celý rok 2022. Najnovšie očakáva, že ukrajinská ekonomika, ťažko zasiahnutá viac než deväť mesiacov trvajúcou vojnou, klesne tento rok o 33,2 %.

Aj ukrajinská centrálna banka dala v týchto dňoch najavo, že vývoj bude horší, než predpokladala pred necelými dvomi mesiacmi. Ako vo štvrtok (8. 12.) povedal viceguvernér ukrajinskej centrálnej banky Serhij Nikolajčuk, ekonomika klesne tento rok omnoho výraznejšie, než banka odhadovala koncom októbra. Vtedy uviedla, že ekonomika klesne takmer o 32 %. Ešte pesimistickejší je Medzinárodný menový fond. Ten odhaduje, že ukrajinská ekonomika klesne tento rok zhruba o 35 %.