Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Inflácia na Ukrajine sa spomalila na vyše trojročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spotrebiteľské ceny na Ukrajine vzrástli v januári medziročne o 4,7 % oproti decembrovej aj novembrovej inflácii na úrovni 5,1 %.

Kyjev 12. februára (TASR) - Inflácia na Ukrajine sa na začiatku tohto roka dostala pod 5 % a zaznamenala tak najnižšiu úroveň za viac než tri roky. Uviedol to v minulých dňoch ukrajinský štatistický úrad, ktorého údaje zverejnil portál tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny na Ukrajine vzrástli v januári medziročne o 4,7 % oproti decembrovej aj novembrovej inflácii na úrovni 5,1 %. Januárová inflácia tak bola najnižšia od novembra 2020.

Výrazne sa spomalil rast cien rozličných tovarov a služieb. V decembri sa medziročne zvýšili o 15,6 %, v januári ich rast dosiahol 10,5 %.

Zmiernil sa aj rast nákladov na bývanie a s tým súvisiacich energií, ako aj na vzdelanie. Navyše, miernejšie rástli aj ceny v reštauráciách. Náklady na bývanie vzrástli v januári medziročne o 12,5 % po 12,8-percentnom raste v decembri, na vzdelanie o 12 % oproti decembrovému rastu o 12,8 % a ceny v reštauráciách vzrástli o 12,2 %, zatiaľ čo v závere minulého roka ich rast dosiahol 13 %.

Zároveň klesli ceny oblečenia a obuvi, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. Koncom minulého roka sa znížili o 6,3 %, v januári potom pokles dosiahol 6,7 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny zvýšili v januári o 0,4 % a v porovnaní s vývojom v decembri spomalili tempo rastu. V závere minulého roka dosiahla medzimesačná inflácia na Ukrajine 0,7 %.