Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inflácia na Ukrajine zrýchli do konca roka na 30 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pod zrýchlenie miery inflácie sa podpísal pokračujúci rast cien viacerých tovarov aj služieb. Zrýchlil sa rast nákladov na dopravu, po septembrovom raste o 40,7 % vzrástli v októbri o 41,1 %.

Londýn/Kyjev 17. novembra (TASR) - Miera inflácie na Ukrajine dosiahne do konca roka 30 %. Na vysokej úrovni bude potom pretrvávať aj v budúcom roku. Povedala to vo štvrtok počas ukrajinskej investičnej roadshow v Londýne viceguvernérka ukrajinskej centrálnej banky Kateryna Rožkovová. Ako však dodala, prísna menová politika by mala pomôcť krajine zvládnuť cenové tlaky v nasledujúcich mesiacoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V októbri dosiahla miera inflácie podľa nedávnych údajov ukrajinského štatistického úradu 26,6 % oproti septembrovej hodnote 24,6 %. Októbrový údaj predstavuje najvyššiu infláciu na Ukrajine od februára 2016.

Pod zrýchlenie miery inflácie sa podpísal pokračujúci rast cien viacerých tovarov aj služieb. Zrýchlil sa rast nákladov na dopravu, po septembrovom raste o 40,7 % vzrástli v októbri o 41,1 %. Výrazný rast zaznamenali aj ceny potravín a nealkoholických nápojov. Tie sa medziročne zvýšili o 35,7 % po septembrovom raste o 31,7 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny na Ukrajine zvýšili v októbri o 2 % po 1,9-percentom raste v predchádzajúcom mesiaci. Októbrová medzimesačná inflácia tak bola najvyššia za posledných päť mesiacov.