Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v apríli vzrástla na 1,6 %, môžu za to ceny palív a cigariet

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mičovič

V odbore bývanie a energie sa na medziročnej úrovni už štvrtý mesiac za sebou prejavoval vplyv januárového výraznejšieho zníženia cien plynu a elektriny - plyn o 9,6 % a elektrina o 4,2 %.

Bratislava 13. mája (TASR) - Inflácia v apríli vzrástla na 1,6 %. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Zvýšila sa tak už tretí mesiac po sebe. Kým medziročne ťahali ceny nahor palivá s rastom o takmer pätinu a tabakové výrobky, medzimesačne to boli hlavne vyššie ceny potravín o 0,6 %.

Aprílová inflácia bola síce vyššia ako predošlé mesiace - v marci bola na úrovni 1,4 % - stále však bola dynamika rastu cien nižšia ako pred rokom či dvoma.

Medzimesačný rast cien sa v apríli oproti marcu mierne spomalil na 0,2 %. Najvýraznejší vplyv na vývoj mali predovšetkým vyššie ceny potravín. Medzimesačne vyššie ceny sa prejavili najmä v položke zelenina o 1,7 %, mlieko, syry a vajcia o 1,1 % aj mäso o 0,4 %. Naopak, pokles bol pri cenách nealkoholických nápojov o 0,2 %.

K medzimesačnému výsledku prispeli aj vyššie ceny nástrojov a náradia pre dom a záhradu o 1,5 % v rámci odboru nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti, ako aj zvýšenie cien v doprave o 0,1 %. "Zvyšovanie pokračovalo počas apríla pri cenách palív a mazadiel, medzimesačne sa ceny zvýšili o 0,9 %, čo je však výrazne nižšie tempo rastu ako v predošlých mesiacoch tohto roka," podotkli štatistici.

Bývanie a energie v porovnaní s marcom zdraželi o 0,1 %.

K zmierneniu rastu cien v apríli prispeli nižšie ceny za celý odbor alkoholické nápoje a tabak o 0,1 %, a to zlacnenie piva o 0,6 % a vína o 0,4 %. K poklesu došlo aj v odbore zdravotníctvo o 0,2 %.

Index spotrebiteľských cien sa v apríli oproti marcu zvýšil v domácnostiach zamestnancov, v domácnostiach dôchodcov, v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,2 %.

Medziročný rast aprílovej inflácie bol podľa úradu výsledkom najmä vyšších cien tabakových výrobkov o 16,5 %. "Druhou skupinou, ktorá významne ťahala infláciu hore, boli ceny palív a mazadiel o 19,5 %, v rámci odboru doprava," dodali štatistici.

Rástli tiež ceny za osobnú starostlivosť o 2,9 % a finančné služby (bankové poplatky) o 2,1 %. "Z iných odborov sme si viac ako pred rokom priplatili aj za predprimárne a primárne vzdelávanie o 7,1 % či za nábytok a bytové zariadenie o 2,6 %," podotkli štatistici.

V odbore potraviny a nealkoholické nápoje infláciu ovplyvnili najmä medziročne nižšie ceny zeleniny o 7,6 %, ovocia o 7 % a mäsa o 1,3 %. Viac než vlani Slováci zaplatili za chlieb a obilniny o 0,4 %, ryby o 2,9 % aj za minerálne vody, nealkoholické nápoje a šťavy o 2 %.

V odbore bývanie a energie sa na medziročnej úrovni už štvrtý mesiac za sebou prejavoval vplyv januárového výraznejšieho zníženia cien plynu a elektriny - plyn o 9,6 % a elektrina o 4,2 %. Naopak, rast cien zotrval za zber odpadu, i keď sa zmiernil na úroveň 6,5 %.

Index spotrebiteľských cien sa v apríli medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,7 %, za domácnosti dôchodcov o 1,1 % a za nízkopríjmové domácnosti o 1,5 %.

V priemere za štyri mesiace roku 2021 v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1,1 %. Index spotrebiteľských cien sa zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,2 %, za domácnosti dôchodcov o 0,8 %, za nízkopríjmové domácnosti o 1,1 %.