Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Brazílii sa vrátila k rastu, prvýkrát za osem mesiacov

Na snímke rezidenti Latinskej Ameriky a Karibiku. Foto: TASR-AP

Zrýchlil sa rast nákladov na dopravu a rýchlejšie tempo rastu než v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali aj ceny potravín a nealkoholických nápojov.

Brazília 11. júna (TASR) - Inflácia v Brazílii sa po siedmich mesiacoch postupného spomaľovania vrátila k rastu, pričom prekonala očakávania trhov. Avšak napriek tomu, že sa priblížila k hranici 4 %, naďalej sa drží pod hornou hranicou inflačného pásma centrálnej banky. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili najnovšie údaje Brazílskeho inštitútu geografie a štatistiky.

Medziročná miera inflácie v Brazílii dosiahla v máji 3,93 % po aprílovej úrovni 3,69 %. Analytici pritom očakávali zrýchlenie inflácie v najväčšej juhoamerickej ekonomike na 3,89 %. Je to prvé zrýchlenie miery inflácie v Brazílii od septembra minulého roka, jej hodnota je však naďalej pod hornou hranicou inflačného pásma stanoveného brazílskou centrálnou bankou na 1,5 až 4,5 %.

Zrýchlil sa rast nákladov na dopravu a rýchlejšie tempo rastu než v predchádzajúcom mesiaci zaznamenali aj ceny potravín a nealkoholických nápojov. Náklady na dopravu vzrástli medziročne o 4,32 % po 3,27-percentnom raste v apríli a ceny potravín a nápojov sa zvýšili o 3,56 %, zatiaľ čo v apríli rast dosiahol 3,08 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Brazílii zvýšili v máji o 0,46 %. To je najvýraznejšie tempo rastu od februára tohto roka.