Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Británii v júli spomalila na 15-mesačné minimum

Na archívnej snímke mesto Londýn. Foto: TASR/AP

Inflácia výrazne spomalila druhý mesiac po sebe. Ceny plynu a elektriny výrazne klesli vďaka zníženiu stropu pre ceny energií.

Londýn 16. augusta (TASR) - Miera inflácie v Británii bola v júli najnižšia za 15 mesiacov, najmä vďaka poklesu cien energií a pomalšiemu rastu cien potravín. Index spotrebiteľských cien sa v medziročnom porovnaní zvýšil o 6,8 % po náraste o 7,9 % v júli, oznámil v stredu britský štatistický úrad (ONS). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Inflácia výrazne spomalila druhý mesiac po sebe. Ceny plynu a elektriny výrazne klesli vďaka zníženiu stropu pre ceny energií. Potravinová inflácia zostala vysoká, rast cien sa však opäť zmiernil. Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, zostala stabilná na úrovni 6,9 %, keď klesajúce ceny tovarov kompenzovali vyššie ceny služieb.

Ceny plynu sa v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu znížili o viac ako 25 %, zatiaľ čo ceny elektriny boli nižšie o 8,6 %. Ceny potravín sa medzimesačne zvýšili o 14,9 % po náraste o 17,3 % v júni.