Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Česku dosiahla v decembri takmer 13,5-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podľa rýchleho odhadu sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine zvýšil v decembri 2021 medziročne o 6,6 % po náraste o 6 % v novembri.

Praha 12. januára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Českej republike sa aj v decembri zrýchlil, už šiesty mesiac po sebe, a dosiahol najväčšie tempo za takmer 13,5 roka. Ukázali to v stredu predbežné údaje Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Podľa rýchleho odhadu sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine zvýšil v decembri 2021 medziročne o 6,6 % po náraste o 6 % v novembri. Ekonómovia takýto výsledok predpovedali.

Decembrová miera inflácie bola najvyššia od septembra 2008, k čomu prispeli najmä ceny dopravy, ktoré vzrástli o 14,1 % (o 13,5 % v novembri) pre zdraženie palív o 29,2 %. Aj ceny potravín a nealkoholických nápojov sa minulý mesiac zvýšili.

V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Česku v decembri o 0,4 %. To bolo tiež rýchlejšie tempo ako ich nárast o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci a mierne nad odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali, že sa zvýšia o 0,3 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Česku stúpol v decembri medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 5,4 %.