Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Česku dosiahla v júli ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Najväčší vplyv na medziročný cenový rast mali už tretíkrát po sebe ceny v doprave. Ceny automobilov vzrástli o 5,4 %, pohonných látok a olejov o 18,5 %.

Praha 10. augusta (TASR) - Rast spotrebiteľských cien nabral v Česku nebývalé tempo. V júli sa spotrebiteľské ceny zvýšili medziročne o 3,4 %, čo je najvyššia miera inflácie za posledných 12 mesiacov. Na porovnanie, v júni rast dosiahol 2,8 %. Informoval o tom server novinky.cz.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli ceny o 1 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu zrýchlilo, keď v júni medzimesačný rast dosiahol 0,5 %.

"Najväčší vplyv na medziročný cenový rast mali už tretíkrát po sebe ceny v doprave. Ceny automobilov vzrástli o 5,4 %, pohonných látok a olejov o 18,5 %," uviedla vedúca oddelenia štatistiky spotrebiteľských cien ČSÚ Pavla Šedivá. "Napríklad Natural 95 sa v júli predával na čerpacích staniciach v priemere za necelých 33,5 Kč (1,32 eura) za liter, čo bola najvyššia hodnota od decembra 2014," dodala Šedivá.

Na rast cenovej hladiny mali vplyv aj potraviny. Ešte v júni klesli ceny zeleniny o 6,8 %, v júli však už boli o 6,9 % vyššie než pred rokom. Zemiaky boli minulý mesiac o 2,8 % drahšie než v júli 2020, zatiaľ čo v júni boli medziročne o 23,4 % lacnejšie.

Reštaurácie a kaviarne zdraželi v medziročnom porovnaní o 4,4 %. Ceny piva sa zvýšili o 6,4 % a tabakových výrobkov o 8,4 %.

Okrem toho sa zvyšujú náklady na bývanie. Nájomné sa medziročne zvýšilo o 2,5 % a ceny výrobkov a služieb na údržbu a opravy bytu vzrástli o 5,5 %. Rovnako vodné a stočné zdraželo o 5,5 %.

Náklady na vlastnícke bývanie sú o 6 % vyššie než pred rokom. Dôvodom je najmä rast cien bytov a stavebných materiálov.

Ako uviedol analytik Tomáš Volf zo spoločnosti Citfin, problémom je stále "konštrukcia inflácie". Podľa neho je totiž podstatná časť inflácie "importovaná," za čím je zdražovanie vstupov do výroby na svetových trhoch a meškanie dodávok. "Zahraniční dovozcovia tak idú s cenami nahor," dodal Volf.

(1 EUR = 25,391 CZK)