Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Číne sa v auguste mierne spomalila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v auguste medziročne o 2,5 % po júlovom raste o 2,7 %, ktorý predstavoval najvyššiu infláciu za dva roky.

Peking 9. septembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Číne pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo, pričom bolo miernejšie aj v porovnaní s očakávaniami analytikov, ktorí počítali so zrýchlením inflácie. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a serverov RTTNews a tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje čínskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli v auguste medziročne o 2,5 % po júlovom raste o 2,7 %, ktorý predstavoval najvyššiu infláciu za dva roky. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom očakávali ďalšie zrýchlenie rastu cien na 2,8 %.

K zmierneniu miery inflácie prispelo spomalenie rastu cien potravín, ako aj nepotravinových produktov. Ceny potravín sa v júli zvýšili o 6,3 %, najvyšším tempom za 22 mesiacov, v auguste potom tempo rastu dosiahlo 6,1 %.

Ceny nepotravinových produktov sa minulý mesiac zvýšili medziročne o 1,7 %, zatiaľ čo v júli zaznamenali rast o 1,9 %. Miernejšie vzrástli náklady na dopravu, ceny výrobkov a služieb pre domácnosť, ako aj ceny oblečenia.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Číne klesli o 0,1 %. Aj v tomto prípade výsledky prekvapili analytikov, ktorí počítali s ďalším, aj keď miernejším rastom. V júli sa spotrebiteľské ceny v Číne zvýšili oproti júnu o 0,5 % a analytici očakávali, že augustová inflácia dosiahne 0,2 %.