Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Dánsku dosiahla v októbri najvyššiu úroveň za 4 desaťročia

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Michal Svítok

Spotrebiteľské ceny v Dánsku vzrástli v októbri medziročne o 10,1 %.

Kodaň 10. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Dánsku zrýchlili minulý mesiac tempo rastu nad 10 %, pod čo sa podpísal najmä rast cien tovarov. Inflácia sa tak dostala na najvyššiu úroveň približne za 40 rokov. Uviedol to vo štvrtok dánsky štatistický úrad. Informoval o tom server RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v Dánsku vzrástli v októbri medziročne o 10,1 %. V septembri rast dosiahol 10 %. Zrýchlenie rastu cien znamená, že inflácia v októbri sa dostala na najvyššiu úroveň od novembra 1982, v ktorom dosiahla rovnako 10,1 %.

Dánsko je tak ďalšou škandinávskou krajinou, ktorá vo štvrtok zverejnila zrýchlenie inflácie na najvyššiu hodnotu za niekoľko desaťročí. V tento deň informovalo o zrýchlení inflácie aj Nórsko, ktoré zaznamenalo v októbri najrýchlejší rast spotrebiteľských cien za posledných 35 rokov.

Pod zrýchlenie inflácie na 40-ročné maximum sa podpísali najmä ceny tovarov. Tie sa zvýšili medziročne o 16 %, čo predstavuje najvyšší rast cien tovarov od júna 1980. V rámci nich najviac rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov, výrazne sa však zvýšili aj ceny alkoholu a tabakových výrobkov.

Jadrová inflácia, ktorá je očistená o nestabilné ceny potravín a energií, zrýchlila v októbri na 6,2 %. V septembri predstavovala 5,9 %.

Na medzimesačnej báze vzrástli spotrebiteľské ceny v Dánsku v októbri o 1 %. V predchádzajúcom mesiaci rast dosiahol 1,3 %.