Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Dánsku sa v novembri zmiernila, prvýkrát takmer za rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bez započítania energií a čerstvých potravín dosiahla takzvaná jadrová inflácia v novembri 6 %. V predchádzajúcom mesiaci predstavovala 6,2 %.

Kodaň 12. decembra (TASR) - Po tom, ako v októbri dosiahla inflácia v Dánsku 40-ročné maximum, sa rast spotrebiteľských cien minulý mesiac spomalil, prvýkrát takmer za rok. Prispelo k tomu zmiernenie rastu cien energií a pohonných látok. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje dánskeho štatistického úradu. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v Dánsku vzrástli v novembri medziročne o 8,9 % po 10,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci, ktorý predstavoval najvyššiu infláciu od novembra 1982. Novembrové spomalenie rastu je zároveň prvé od decembra minulého roka.

Za zmiernením inflácie je najmä spomalenie rastu cien elektriny, plynu, benzínu a nafty. Miernejšie rástli aj ceny potravín, oblečenia, ceny v reštauráciách a hoteloch. Naopak, výraznejší rast zaznamenali náklady na zdravotnú starostlivosť a vzdelanie.

Bez započítania energií a čerstvých potravín dosiahla takzvaná jadrová inflácia v novembri 6 %. V predchádzajúcom mesiaci predstavovala 6,2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Dánsku znížili o 0,9 % po 1-percentnom raste v mesiaci október. Bol to prvý pokles spotrebiteľských cien oproti predchádzajúcemu mesiacu od decembra minulého roka.