Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne by mala v budúcom roku klesnúť

Na snímke žena kráča po moste cez rieku Mohan, vľavo budova Európskej centrálnej banky (ECB) v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras, člen Rady guvernérov ECB pre grécke noviny Naftemporiki v piatok povedal, že súčasné vysoké tempo rastu inflácie je dočasné.

Madrid/Atény 5. novembra (TASR) - Inflácia v eurozóne by mala v budúcom roku klesnúť, keďže faktory, ktoré ju aktuálne ženú nahor, sú dočasné. Tempo jej poklesu však bude pomalšie, ako sme pôvodne predpokladali. Uviedol to v piatok viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos.

"Inflácia sa v budúcom roku nepochybne spomalí, ale intenzita poklesu možno nebude taká, akú sme pred pár mesiacmi očakávali," povedal v rozhovore pre španielsku rozhlasovú stanicu Onda Cero.

Inflácia v regióne, ktorý zaviedol euro, minulý mesiac prekročila 4 %, čo je viac ako dvojnásobok cieľa ECB na úrovni 2 %. A v nasledujúcich mesiacoch stúpne ešte viac v dôsledku prudko rastúcich cien energií a nákladnej dopravy, a tiež zvyšovania niektorých daní.

Šéf gréckej centrálnej banky Yannis Stournaras, člen Rady guvernérov ECB pre grécke noviny Naftemporiki v piatok povedal, že súčasné vysoké tempo rastu inflácie je dočasné. Preto považuje uvoľnenú menovú politiku Európskej centrálnej banky za primeranú.

Podľa neho neexistujú žiadne náznaky tlaku na mzdy súvisiace s infláciou vo svete s výnimkou Spojených štátov. Domnieva sa, že v roku 2023 klesne miera inflácie v eurozóne pod cieľovú hranicu 2 %.

„Menová politika ECB zostáva v súčasnom kontexte primeraná,“ povedal Stournaras. "Súčasný nárast inflácie je z veľkej časti dočasný a inflačné tlaky sa v nasledujúcich rokoch zmiernia," dodal.

Prezidentka ECB Christine Lagardová zase tento týždeň vyhlásila, že je veľmi nepravdepodobné, že banka v budúcom roku zvýši úrokové sadzby. A označila výhľad inflácie v strednodobom horizonte za utlmený napriek súčasnému prudkému rastu, ktorý strážcovia európskej meny pripisujú problémom v dodávateľských reťazcoch v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19.