Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne dosiahla rekord, zrýchlenie však bolo miernejšie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Napriek revízii výsledkov smerom nadol bola miera inflácie v eurozóne v októbri stále na najvyššej úrovni v histórii. Na porovnanie, v októbri 2021 dosiahla 4,1 %.

Luxemburg 17. novembra (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v eurozóne dosiahol v októbri nový rekord, tempo rastu však bolo miernejšie, než uvádzal rýchly odhad. TASR o tom informuje na základe konečných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat a správy portálu RTTNews.

Ako informoval Eurostat, medziročná miera inflácie dosiahla v eurozóne v októbri 10,6 %. Predbežné údaje Eurostatu zverejnené koncom októbra poukazovali na zrýchlenie inflácie až na 10,7 %. V septembri sa spotrebiteľské ceny v krajinách menovej únie zvýšili medziročne o 9,9 %.

Napriek revízii výsledkov smerom nadol bola miera inflácie v eurozóne v októbri stále na najvyššej úrovni v histórii. Na porovnanie, v októbri 2021 dosiahla 4,1 %.

V širšej Európskej únii vzrástli spotrebiteľské ceny medziročne v októbri o 11,5 %, zatiaľ čo v septembri inflácia dosiahla 10,9 %. Na porovnanie, v októbri minulého roka predstavovala inflácia v EÚ 4,4 %.

Pod rekordnú infláciu v eurozóne sa v minulom mesiaci podpísali najmä ceny energií, ktoré sa zvýšili o 41,5 %. Nasledovali ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, kde rast dosiahol 13,1 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v eurozóne zvýšili v októbri o 1,5 %. Eurostat tak potvrdil predbežný odhad z 31. októbra. V EÚ dosiahla medzimesačná inflácia 1,4 %.

Najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali v októbri z krajín Európskej únie Francúzsko (7,1 %), Španielsko (7,3 %) a Malta (7,4 %). Naopak, najprudšie rástli spotrebiteľské ceny v októbri v Estónsku (22,5 %), v Litve (22,1 %) a Maďarsku (21,9 %). Na Slovensku inflácia dosiahla 14,5 %.

V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci sa medziročná miera inflácie zrýchlila v 13 členských krajinách vrátane Slovenska, kde v septembri dosiahla 13,6 %. V 11 štátoch sa spomalila a v troch zotrvala na rovnakej úrovni.