Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne dosiahla v júni nový rekord 8,6 %

Foto: TASR/AP

Vo svojom rýchlom odhade to v piatok uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Luxemburg 1. júla (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júni opäť zrýchlil a medziročná miera inflácie dosiahla nový rekord 8,6 %. Pod výrazné zrýchlenie rastu cien sa opäť podpísali najmä ceny energií, ktoré sa medziročne zvýšili o takmer 42 %. TASR o tom informuje na základe rýchleho odhadu štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu bola medziročná miera inflácie v krajinách s jednotnou menou v júni o 0,5 percentuálneho bodu vyššia než v máji. Údaje Eurostatu prekonali podľa servera RTTNews aj očakávania analytikov, ktorí počítali so zrýchlením inflácie na 8,4 %.

Najviac sa pod rekordný rast spotrebiteľských cien podpísali ceny energií. Výrazne sa však zvýšili aj ceny potravín.

Ceny energií vzrástli v júni medziročne o 41,9 % a ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov o 8,9 %. Na porovnanie, v máji sa ceny energií zvýšili oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 39,1 % a ceny potravín, alkoholu a tabakových produktov o 7,5 %.

Najvyššiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali v júni pobaltské krajiny. Inflácia v Estónsku dosiahla 22 %, v Litve 20,5 % a Lotyšsku 19 %. Za nimi na 4. mieste skončilo Slovensko, kde inflácia dosiahla 12,5 %. Konečné údaje o vývoji inflácie v eurozóne za jún zverejní Eurostat 19. júla.