Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v januári zrýchlila na rekordných 5,1 %

Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia v eurozóne, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny energií a potravín, sa však v januári spomalila na 2,3 % z 2,6 % v decembri.

Luxemburg 23. februára (TASR) - Inflácia v eurozóne sa na začiatku roka zrýchlila a dostala sa na nový rekord, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat.

Index spotrebiteľských cien v eurozóne v januári medziročne stúpol o 5,1 % po zvýšení o 5 % v predchádzajúcom mesiaci, potvrdil Eurostat svoj rýchly odhad z 2. februára. Inflácia v regióne sa dostala na najvyššiu úroveň od zavedenia eura v roku 1999.

V celej Európskej únii spotrebiteľské ceny v januári medziročne vzrástli o 5,6 % po +5,3 % v decembri.

Motorom inflácie v eurozóne boli aj na začiatku roka ceny energií, ktoré medziročne vyskočili o 28,8 %, a indexu spotrebiteľských cien pripísali 2,80 percentuálneho bodu. Potraviny medziročne zdraželi o 3,5 %.

Jadrová inflácia v eurozóne, do ktorej sa nezapočítavajú volatilné ceny energií a potravín, sa však v januári spomalila na 2,3 % z 2,6 % v decembri.

Spomedzi členských štátov EÚ zaznamenali v januári najnižšiu medziročnú infláciu vo Francúzsku (3,3 %), za ktorým nasledovali Portugalsko (3,4 %) a Švédsko (3,9 %). Naopak, najprudšie spotrebiteľské ceny stúpli v Litve (12,3 %), Estónsku (11 %) a Česku (8,8 %).

Na Slovensku sa medziročne tempo rastu spotrebiteľských cien v januári zrýchlilo na 7,7 % z 5,1 % v decembri.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v januári v eurozóne vzrástli o 0,3 % a v EÚ o 0,5 %.