Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v eurozóne sa v júni mierne zrýchlil na 1,3 %

ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v euroregióne sa tak v júni zvýšili o niečo viac, ako signalizoval rýchly odhad, podľa ktorého malo tempo ich rastu rovnako ako v máji dosiahnuť 1,2 %.

Luxemburg 17. júla (TASR) - Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v júni mierne zrýchlilo na 1,3 % z májových 1,2 %. Ukázali to spresnené údaje, ktoré v stredu zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Spotrebiteľské ceny v euroregióne sa tak v júni zvýšili o niečo viac, ako signalizoval rýchly odhad, podľa ktorého malo tempo ich rastu rovnako ako v máji dosiahnuť 1,2 %. Napriek tomu miera inflácie aj v júni zostala pod cieľovou úrovňou Európskej centrálnej banky, ktorá garantuje cenovú stabilitu v eurozóne pri inflácii tesne pod hranicou 2 %.

Eurostat ďalej uviedol, že pred rokom, v júni 2018, bola inflácia v regióne, ktorý zaviedol euro, na úrovni 2 %.

V celej Európskej únii (EÚ) zostala miera inflácie v júni na májovej úrovni 1,6 %, ale bola nižšia ako pred rokom, keď dosiahla 2,1 %.

Spomedzi krajín EÚ najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenali v júni v Grécku (0,2 %), na Cypre (0,3 %), v Dánsku a Chorvátsku (v oboch 0,5 %). A najvyššiu infláciu nahlásili Rumunsko (3,9 %), Maďarsko (3,4 %) a Lotyšsko (3,1 %).

V porovnaní s májom sa medziročná inflácia znížila v 17 členských štátoch, v jednom zostala stabilná a v deviatich vzrástla.

Najvýraznejšie k medziročnej inflácii v eurozóne prispeli v júni ceny služieb (0,73 percentuálneho bodu, p.b.), po ktorých nasledovali ceny potravín, alkoholu a tabaku (0,30 p.b.), ceny v energetike (0,17 p.b.) a priemyselných tovarov bez energií (0,07 p.b.).

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v júni zvýšili v eurozóne o 0,2 a v EÚ o 0,1 %.

Na Slovensku zostala júnová inflácia na májovej úrovni 2,7 % a medzimesačne sa ceny tovarov a služieb zvýšili o 0,1 %.