Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v marci zrýchlila na rekordných 7,5 %

Foto: TASR/AP

Motorom inflácie bol prudký nárast cien energií, ktoré vyskočili o 44,7 %.

Luxemburg 1. apríla (TASR) - Inflácia v eurozóne sa marci zrýchlila podstatne prudšie, než sa očakávalo, a dostala sa na nový rekord. Vojna na Ukrajine a sankcie proti Rusku totiž spôsobili výrazné zdraženie energií.

Index spotrebiteľských cien medziročne stúpol o 7,5 % po náraste o 5,9 % vo februári, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade. Ekonómovia počítali so zrýchlením inflácie len na 6,6 %.

Motorom inflácie bol prudký nárast cien energií, ktoré vyskočili o 44,7 % po +32 % vo februári. Ceny energií, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 5 %, ceny neenergetických priemyselných tovarov o 3,4 % a ceny služieb o 2,7 %.

Spotrebiteľské ceny bez započítania energií v marci vzrástli o 3,4 % po +3,1 v predchádzajúcom mesiaci. Inflácia bez započítania potravín a energií dosiahla 3,2 % po 2,9 %.

Tempo rastu cien sa pohybuje výrazne nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá zaručuje cenovú stabilitu pri inflácii 2 % v strednodobom horizonte. ECB teraz stojí pred dilemou, keďže sprísnenie menovej politiky v snahe o ochladenie inflácie by malo negatívny vplyv na ekonomiku, ktorá už pociťuje následky vojny a ešte stále sa plne nezotavila z koronakrízy.