Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v septembri zrýchlila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Motorom akcelerácie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zostávajú energie, ktorých ceny v septembri vyskočili o 17,4 % po +15,4 % v auguste.

Luxemburg 1. októbra (TASR) - Inflácia v eurozóne pokračovala v zrýchľovaní aj v septembri a dostala sa najvyššie za 13 rokov. Motorom zostáva rast cien energií.

Medziročná miera inflácie v septembri stúpla na 3,4 % z 3 % v auguste, predpokladá európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade. Ekonómovia počítali s nárastom len na 3,3 %.

To znamená, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa pohybuje výrazne nad dvojpercentným inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Tempo rastu cien bolo v septembri najvyššie od septembra 2008.

Motorom akcelerácie tempa rastu spotrebiteľských cien v eurozóne zostávajú energie, ktorých ceny v septembri vyskočili o 17,4 % po +15,4 % v auguste. Ceny neenergetických priemyselných tovarov stúpli o 2,1 % po náraste o 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci, ceny potravín, alkoholu a tabaku sa zvýšili o 2,1 % po +2 % a ceny služieb o 1,7 % po +1,1 %.