Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa vo februári spomalila

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ekonómovia pritom odhadovali, že rast spotrebiteľských cien v regióne, ktorý zaviedol euro, vo februári klesne ešte viac, na 8,2 %.

Luxemburg 2. marca (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne sa vo februári 2023 spomalilo na 8,5 % z 8,6 % v januári. Prispel k tomu najmä miernejší rast cien energií. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov európskeho štatistického úradu Eurostat a správy AFP.

Ekonómovia pritom odhadovali, že rast spotrebiteľských cien v regióne, ktorý zaviedol euro, vo februári klesne ešte viac, na 8,2 %. Dôvodom vyššej ako očakávanej inflácie bolo väčšie zdraženie potravín.

Presnejšie ceny potravín, alkoholu a tabaku sa podľa rýchleho odhadu vo februári 2023 zvýšili o 15 % po náraste o 14,1 % v januári. Ceny v energetike pritom stúpli o 13,7 % (o 18,9 % v januári), priemyselných tovarov bez energií o 6,8 % (o 6,7 % pred mesiacom) a služieb o 4,8 % (o 4,4 %).

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, vzrástla vo februári na nové rekordné maximum 5,6 %.

V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb v euroregióne vo februári zvýšili o 0,8 %.

Februárové údaje signalizujú, že inflačný tlak v 20-člennej eurozóne zostal vysoký. To podporuje očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať v dvíhaní úrokových sadzieb, keďže inflácia viac ako štvornásobne prekračuje jej cieľ na úrovni 2 %.

Spomedzi najväčších ekonomík eurozóny sa tzv. harmonizovaná inflácia vo februári zrýchlila vo Francúzsku (na 7,2 % zo 7 %), Španielsku na (6,1 % z 5,9 %), Holandsku (na 8,9 % z 8,4 %) a v Nemecku (na 9,3 % z 9,2 %) a v Taliansku sa spomalila (na 9,9 % z 10,7%).

Najnižšiu mieru inflácie v eurozóne vykázali podľa rýchleho odhadu vo februári Luxembursko (4,8 %) a Belgicko (5,5 %) a najvyššiu mali Lotyšsko (20,1 %), Estónsko (17,8 %) a Litva (17,2 %).