Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa zrýchlila viac, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medziročná miera inflácie dosiahla v eurozóne vo februári rekordných 5,9 %, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 5,8 %.

Luxemburg 17. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny v eurozóne rástli minulý mesiac výraznejšie, než hovoril predbežný odhad. To znamená, že miera inflácie v krajinách menovej únie sa dostala tesne pod 6 %. TASR o tom informuje na základe konečných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Eurostat vo štvrtok informoval, že medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla vo februári rekordných 5,9 %, zatiaľ čo predbežný odhad zo začiatku marca poukazoval na 5,8 %. Rast spotrebiteľských cien sa tak zrýchlil z januárovej úrovne 5,1 %.

Infláciu zrýchlili najmä ceny energií, ktoré vzrástli o 32 %. Zvýšili sa aj ceny potravín, alkoholu a tabakových výrobkov, kde rast dosiahol 4,2 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje energie, potraviny, alkohol a tabakové výrobky, sa zrýchlila na 2,7 %, čo bolo v súlade so odhadmi. V predchádzajúcom mesiaci dosiahla 2,3 %.

V celej Európskej únii dosiahla miera inflácie vo februári 6,2 %. V januári rast spotrebiteľských cien predstavoval 5,6 %.

Z jednotlivých štátov EÚ rástli spotrebiteľské ceny najviac v Litve, kde rast dosiahol 14 %. V Estónsku vzrástli o 11,6 % a Česku o 10 %. Naopak, najnižšiu infláciu zaznamenali na Malte a vo Francúzsku (v obidvoch prípadoch 4,2 %). Za nimi sa umiestnili Portugalsko, Fínsko a Švédsko, vo všetkých prípadoch 4,4 %. Miera inflácie na Slovensku dosiahla vo februári 8,3 %.