Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

NOVÝ REKORD: Inflácia v eurozóne vyskočila na dvojcifernú hodnotu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/DPA

Miera nezamestnanosti dosiahla v auguste 6,6 % a udržala sa na úrovni z predchádzajúceho mesiaca.

Luxemburg 30. septembra (TASR) - Medziročná miera inflácie sa zrýchlila tento mesiac na nový rekord, pričom dosiahla dvojcifernú úroveň. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v piatok zverejnil rýchly odhad.

Odhad štatistického úradu poukazuje na prudké zrýchľovanie rastu spotrebiteľských cien v menovej únii. V auguste dosiahla medziročná inflácia 9,1 % a ekonómovia očakávali, že rast spotrebiteľských cien sa zrýchli na 9,7 %.

Ako Eurostat dodal, najvýraznejšie sa pod zrýchlenie inflácie opäť podpísali ceny energií. Tie zrýchlili rast z 36,8 % v auguste na 40,8 %. Nasledovali ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov, ktoré v septembri vzrástli medziročne o 11,8 %, zatiaľ čo v auguste rast dosiahol 10,6 %. Neenergetické priemyselné tovary zrýchlili rast cien z 5,1 % na 5,6 % a rýchlejšie rástli aj ceny služieb. Tie sa v septembri zvýšili o 4,3 %, zatiaľ čo v auguste vzrástli o 3,8 %.

Z jednotlivých členských štátov eurozóny najprudšie rástli spotrebiteľské ceny v pobaltských krajinách. V Estónsku dosiahla medziročná inflácia 24,2 %, V Litve 22,5 % a Lotyšsku 22,4 %. Dvojciferné hodnoty dosiahla miera inflácie aj v Holandsku (17,1 %), na Slovensku (13,6 %), v Grécku (12,1 %), Belgicku (12 %), Rakúsku (11 %), Nemecku (10,9 %) a Slovinsku, kde predstavovala 10,6 %. Najnižšiu infláciu zaznamenalo v septembri Francúzsko, a to na úrovni 6,2 %.

Nezamestnanosť v eurozóne sa v auguste udržala na 6,6 %



Nezamestnanosť v eurozóne sa v auguste udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, čo znamená, že zotrvala na historickom minime.

Miera nezamestnanosti v eurozóne upravená o sezónne vplyvy dosiahla v auguste 6,6 %, uviedol Eurostat. To je rovnaká hodnota ako v júli a zároveň najnižšia úroveň v histórii meraní. Výsledky okrem toho potvrdili očakávania. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s tým, že nezamestnanosť sa v auguste meniť nebude.

Stabilnú úroveň nezamestnanosti zverejnil Eurostat aj pre celú Európsku úniu. Tak ako v júli, aj v auguste dosiahla 6 %.


Počet ľudí bez práce v krajinách s jednotnou menou dosiahol v auguste 10,966 milióna, čo oproti júlu znamená pokles o 30.000. V porovnaní s augustom minulého roka je počet nezamestnaných o 1,358 milióna nižší. Pred rokom dosiahla miera nezamestnanosti v eurozóne 7,5 %.

V celej EÚ dosiahol počet nezamestnaných 12.921. V porovnaní s júlom klesol ich počet o 52.000 a oproti augustu minulého roka o 1,682 milióna.

Klesla aj nezamestnanosť mladých ľudí. Vo vekovej kategórii do 25 rokov dosiahla miera nezamestnanosti v eurozóne 13,9 %. Oproti júlu sa tak znížila o 0,1 percentuálneho bodu. V širšej EÚ predstavovala nezamestnanosť mladých ľudí 13,8 %, rovnakú úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci.

Najvyššiu nezamestnanosť z krajín EÚ opätovne zaznamenali Španielsko a Grécko. V Španielsku dosiahla 12,4 % a Grécku 12,3 %. Najnižšiu evidovalo Česko, konkrétne na úrovni 2,4 %. Nezamestnanosť na Slovensku dosiahla v auguste 6 %.