Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Grécku spomalila na 9-mesačné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Miernejšie rástli aj ceny v reštauráciách, kaviarňach a hoteloch, naopak, mierne sa zrýchlil rast cien potravín a nealkoholických nápojov.

Atény 9. decembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Grécku spomalili v novembri tempo rastu, druhý mesiac po sebe, pričom miera inflácie sa dostala na najnižšiu úroveň za deväť mesiacov. Naďalej je však vysoko nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB). Navyše, jadrová inflácia zaznamenala nový rekord. TASR o tom informuje na základe správy serveru tradingeconomics, ktorý zverejnil údaje gréckeho štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Grécku v novembri 8,5 % oproti 9,1-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. Znamená to ďalšie spomalenie tempa rastu spotrebiteľských cien, keď v septembri dosiahla inflácia 12 %. Novembrová inflácia bola zároveň najnižšia od februára tohto roka, v ktorom dosiahla 7,2 %. Stále je však vysoko v porovnaní s inflačným cieľom ECB, ktorý je stanovený na 2 %.

Okrem toho jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny potravín a energií, dosiahla v novembri 5,9 %. To predstavuje nové maximum. V októbri zaznamenala jadrová inflácia 5,2 %.

K zmierneniu celkovej inflácie prispel najmä výrazne slabší rast nákladov na bývanie. Tie sa v novembri zvýšili o 4,8 %, zatiaľ čo v októbri vzrástli medziročne o 11,2 %.

Miernejšie rástli aj ceny v reštauráciách, kaviarňach a hoteloch, naopak, mierne sa zrýchlil rast cien potravín a nealkoholických nápojov. V tejto kategórii vzrástli ceny medziročne o 15 %, zatiaľ čo v októbri rast dosiahol 14,8 %. Výraznejšie rástli aj náklady na dopravu (14,5 % oproti 13,8 %) a ceny oblečenia a obuvi. Tie sa v novembri zvýšili o 10,9 %, zatiaľ čo v októbri vzrástli o 5,4 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Grécku v novembri stagnovali. V októbri zaznamenali pokles o 1,2 %.