Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Grécko má najvyššiu mieru inflácie v krajine takmer za tri desaťročia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Grécku zvýšili v júni o 1,6 %. V porovnaní s vývojom v máji sa tak tempo ich rastu zrýchlilo viac než dvojnásobne.

Atény 8. júla (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Grécku vzrástli minulý mesiac o viac než 12 %, čo predstavuje najvyššiu mieru inflácie v krajine takmer za tri desaťročia. TASR o tom informuje na základe správy serveru RTTNews, ktorý zverejnil údaje gréckeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny sa v júni oproti júnu minulého roka zvýšili o 12,1 % po májovom raste o 11,3 %, uviedol štatistický úrad. Júnové tempo rastu cien je tak najvyššie od novembra 1993, keď medziročná miera inflácie v Grécku dosiahla 12,3 %.

Pod vývoj inflácie v minulom mesiaci sa výrazne podpísali náklady na bývanie, doprava a ceny potravín. Náklady na bývanie sa zvýšili medziročne o 31,5 % a na dopravu o 25 %. O dvojciferné hodnoty vzrástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, kde rast dosiahol 12,6 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Grécku zvýšili v júni o 1,6 %. V porovnaní s vývojom v máji sa tak tempo ich rastu zrýchlilo viac než dvojnásobne, keď v máji oproti aprílu vzrástli o 0,7 %.