Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Holandsku dosiahla najvyššiu úroveň za štyri desaťročia

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Pod zrýchlenie spotrebiteľských cien sa najväčšou mierou podpísal vývoj cien elektrickej energie a plynu.

Amsterdam 7. decembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Holandsku rástli v novembri najrýchlejším tempom za takmer štyri desaťročia. Informoval o tom v utorok holandský štatistický úrad.

Spotrebiteľské ceny vzrástli minulý mesiac oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 5,2 %. V porovnaní s vývojom v októbri sa tak rast výrazne zrýchlil, keď v októbri medziročná inflácia predstavovala 3,4 %. Novembrový rast cien znamená zároveň najvyššiu medziročnú mieru inflácie od septembra 1982.

Pod zrýchlenie spotrebiteľských cien sa najväčšou mierou podpísal vývoj cien elektrickej energie a plynu. Tie v novembri vzrástli o takmer 75 % po 53-percentnom raste v októbri. Zvýšili sa aj náklady na bývanie (7,9 %) a na dopravu (14,1 %). Rast okrem toho zaznamenali aj ceny potravín, oblečenia či náklady na kultúru a rekreáciu.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje náklady na energie, potraviny, alkohol a tabakové výrobky, sa zrýchlila v novembri na 2,5 % z októbrovej úrovne 1,8 %. Bola to najvyššia medziročná jadrová inflácia za posledných 27 mesiacov.