Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Holandsku zrýchlila takmer na 5,5-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa jeho údajov sa spotrebiteľské ceny v Holandsku zvýšili v januári medziročne o 2,2 %. V posledných dvoch mesiacoch minulého roka dosiahla inflácia zhodne 2 %.

Amsterdam 13. februára (TASR) - Inflácia v Holandsku zrýchlila v januári takmer na 5,5-ročné maximum, keď ceny ovplyvnilo zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Uviedol to v stredu holandský štatistický úrad.

Podľa jeho údajov sa spotrebiteľské ceny v Holandsku zvýšili v januári medziročne o 2,2 %. V posledných dvoch mesiacoch minulého roka dosiahla inflácia zhodne 2 %. Januárový údaj predstavuje najvyššiu mieru inflácie od septembra 2015.

Rýchlejšie rástli aj harmonizované spotrebiteľské ceny. Zvýšili sa o 2 %, zatiaľ čo v decembri rast dosiahol 1,8 %.

Vývoj cien ovplyvnilo najmä zvýšenie DPH v krajine zo 6 % na 9 % od januára tohto roka. Táto úroveň DPH zahrňuje približne 22,5 % všetkých spotrebiteľských tovarov a služieb. Posun na 9 % tak zvýšil ceny potravín, kníh, náklady na dopravu, na dodávku elektriny a plynu.

Ceny potravín vzrástli v januári o 3,3 %, zatiaľ čo v decembri ich rast dosiahol 1,2 %. Ceny energií sa zvýšili o 17,4 % oproti rastu na úrovni 12,5 % v poslednom mesiaci minulého roka.