Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Japonsku dosiahla v decembri vyše 40-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tlak na rast cien pochádzal zo všetkých položiek, od potravín, cez energie, priemyselné výrobky až po lekársku starostlivosť a vzdelávanie.

Tokio 20. januára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Japonsku sa v decembri 2022 zrýchlil a dosiahol najväčšie tempo za vyše 40 rokov. Dôvodom bolo zvýšenie cien dovážaných komodít a oslabenie japonskej meny jen. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa najnovších údajov medziročná miera inflácie v tretej najväčšej svetovej ekonomike sa v decembri 2022 vyšplhala na 4 % z novembrových 3,7 %. Dosiahla tak úroveň, ktorá nebola v Japonsku zaznamenaná od decembra 1981.

Okrem toho medziročná miera inflácie v Japonsku už deviaty mesiac po sebe prekročila cieľ centrálnej banky na úrovni 2 %.

Tlak na rast cien pochádzal zo všetkých položiek, od potravín, cez energie, priemyselné výrobky až po lekársku starostlivosť a vzdelávanie.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Japonsku v decembri zvýšili o 0,3 %, najmenej za štyri mesiace, po novembrovom náraste o 0,4 %.

Vládne údaje ukázali tiež, že za celý rok 2022 dosiahla miera inflácie 2,3 %.

Tieto údaje boli zverejnené niekoľko dní po tom, čo sa japonská centrálna banka opäť rozhodla ponechať svoju ultravoľnú menovú politiku bez zmeny. To kontrastuje s trendom v centrálnych bankách v zahraničí, ktoré zvyšujú úrokové sadzby, aby skrotili infláciu.

Decembrová miera inflácie v Japonsku je však stále hlboko pod úrovňami v Spojených štátoch, Európskej únii, Británii a inde.