Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Japonsku sa zrýchlila na nové 41-ročné maximum

Na elektronickej tabuli je hodnota kľúčového indexu Nikkei 225, ktorý si pripísal 1051,26 bodu alebo 4,88 % a uzavrel na 22.582,21 bodu v utorok 16. júna 2020. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa celková inflácia v Japonsku mierne zrýchlila. Zatiaľ čo v decembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,3 %, v januári ich rast dosiahol 0,4 %.

Tokio 24. februára (TASR) - Jadrová aj celková inflácia v Japonsku sa zrýchlili na začiatku tohto roka nad 4 % a dosiahli tak nové 41-ročné maximum. Uviedlo to v piatok japonské ministerstvo vnútorných záležitostí. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahrnujú nestabilné ceny čerstvých potravín, naďalej však do nich patria ceny energií, vzrástli v januári oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 4,2 %, uviedlo ministerstvo. To znamená najvýraznejší rast od septembra 1981, v ktorom ceny ovplyvnila ropná kríza na Blízkom východe.

Aj celková inflácia sa zrýchlila na nové 41-ročné maximum. V januári dosiahla 4,3 % oproti 4 % v decembri. Januárový rast spotrebiteľských cien bol tak najvýraznejší od decembra 1981. Výrazne sa zrýchlili najmä ceny potravín, a to zo 4,9 % v decembri na 7,2 %.

Centrálna banka stanovila inflačný cieľ na úrovni 2 % a ostatné údaje znamenajú, že miera inflácie je nad touto úrovňou už 10. mesiac po sebe. Podľa analytikov by síce inflácia mohla za január dosiahnuť svoje maximum, pod 2 % sa však v blízkom čase nedostane.

V medzimesačnom porovnaní sa celková inflácia v Japonsku mierne zrýchlila. Zatiaľ čo v decembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,3 %, v januári ich rast dosiahol 0,4 %.