Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku sa podľa vlády vyvíja v súlade s očakávaniami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Zlepšenie je síce mierne, ale konštantné a zodpovedá trendu, reagoval v stredu na aktuálne údaje minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Marcové údaje o inflácii v Maďarsku zodpovedajú očakávaniam vlády, keďže v januári dosiahla najvyššiu úroveň a potom klesla. Zlepšenie je síce mierne, ale konštantné a zodpovedá trendu, reagoval v stredu na aktuálne údaje minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Celková inflácia v januári predstavovala 25,7 % a vo februári 25,4 %. V marci podľa stredajších údajov inflácia opäť mierne spomalila na 25,2 %. Nagy zopakoval, že prioritou vlády je stlačiť infláciu do konca roka na jednocifernú úroveň a zabrániť recesii.

Supermarkety si už podľa ministra začínajú konkurovať znižovaním cien, čo sa aj premietlo do štatistík. Po decembrovom medziročnom zvýšení cien potravín o 44,8 % sa ich rast postupne spomaľoval až na 42,6 % v marci, skonštatoval Nagy.

Opatrenia vlády ako zavedenie stropov na ceny potravín alebo podpora energeticky náročných podnikov fungujú a ich dosahy budú stále viditeľnejšie, pokračoval Nagy. Ako ďalší krok na ochranu spotrebiteľov pred vysokou infláciou spomenul pripravovanú online platformu pre monitorovanie cien, ktorá má posilniť transparentnosť a zabrániť predražovaniu.