Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku sa vo februári spomalila, obchodný prebytok stúpol

Foto: gazprom.com

Konkrétne sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine vo februári zvýšil medziročne o 4,4 % po náraste o 4,7 % v januári.

Budapešť 10. marca (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Maďarsku sa vo februári spomalilo. Ukázali to v utorok údaje centrálneho štatistického úradu v Budapešti.

Konkrétne sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine vo februári zvýšil medziročne o 4,4 % po náraste o 4,7 % v januári. Ekonómovia však očakávali ešte o niečo väčšie spomalenie jeho rastu, na 4,3 %.

Podľa štatistík ceny potravín vo februári vzrástli medziročne o 7 %, ceny alkoholických nápojov a tabaku o 7,3 % a služieb o 3,8 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli maďarské spotrebiteľské ceny vo februári o 0,3 %, čo bolo slabšie tempo ako v januári, keď sa zvýšili o 0,9 %.

Takzvané jadrové spotrebiteľské ceny, v ktorých nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, vo februári medziročne vzrástli o 4,1 % a medzimesačne o 0,5 %.

Separátne údaje štatistického úradu ukázali, že prebytok obchodnej bilancie Maďarska sa v januári zvýšil na 433 miliónov eur z 384 miliónov eur v rovnakom mesiaci minulého roka.

Vývoz v januári pritom medziročne vzrástol o 2,8 %, čo kontrastuje s jeho decembrovým poklesom o 1,3 %.

Dovoz sa v januári medziročne zvýšil o 2,4 % po náraste o 2,3 % v predchádzajúcom mesiaci.