Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku zrýchlila na 9-ročné maximum

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Pod výrazné zrýchlenie rastu cien sa najviac podpísali náklady na dopravu, ktoré sa zvýšili o 16 %.

Budapešť 9. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Maďarsku vzrástli v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o vyše 6 %. Uviedol v utorok maďarský štatistický úrad. Miera inflácie sa tak dostala na najvyššiu úroveň za viac než deväť rokov.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku sa minulý mesiac medziročne zvýšili o 6,5 %. V septembri rast predstavoval 5,5 %. Inflácia tak zrýchlila výraznejšie, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali s rastom spotrebiteľských cien o 6 %.

Najnovšia inflácia je výrazne nad hornou hranicou cieľového pásma centrálnej banky, ktoré banka stanovila na 4 %. Zároveň predstavuje najvyššiu úroveň od septembra 2012.

Pod výrazné zrýchlenie rastu cien sa najviac podpísali náklady na dopravu, ktoré sa zvýšili o 16 %. Vo výraznom raste pokračovali aj ceny alkoholu a tabakových výrobkov (12,2 %) a rástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov. Ich rast sa zrýchlil z 3,8 % v septembri na 4,7 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku zvýšili v októbri o 1,1 %. To je najvýraznejší medzimesačný rast spotrebiteľských cien od júla minulého roka. V septembri medzimesačná miera inflácie dosiahla 0,2 %.