Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Maďarsku zrýchlila v januári na vyše 14-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Januárová inflácia prekonala aj očakávania trhov. Tie počítali s pokračovaním rastu spotrebiteľských cien na decembrovej úrovni.

Budapešť 11. februára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku sa na začiatku tohto roka nečakane zrýchlil, pričom dosiahol viac než 14-ročné maximum. Výraznejšie rástli ceny potravín, oblečenia, ale aj náklady na bývanie či na kultúru. Navyše, jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny energií a potravín, vyskočila na vyše 20-ročné maximum.

Ako informoval maďarský štatistický úrad, na ktorý sa odvolal server tradingeconomics, medziročná miera inflácie dosiahla v Maďarsku v januári 7,9 % oproti 7,4-percentnej úrovni v poslednom mesiaci minulého roka. Januárový rast spotrebiteľských cien je tak najvýraznejší od augusta 2007 a výrazne vyšší než horný limit cieľového rozpätia maďarskej centrálnej banky. Ten banka stanovila na 4 %.

Januárová inflácia prekonala aj očakávania trhov. Tie počítali s pokračovaním rastu spotrebiteľských cien na decembrovej úrovni.

Zrýchlil sa rast cien potravín a nealkoholických nápojov, keď medziročne sa tieto ceny zvýšili o 10,1 % po decembrovom raste o 7,8 %. Ceny oblečenia a obuvi vzrástli o 4 % (v decembri 2,8 %) a náklady na bývanie sa zvýšili o 3,8 %. Aj v tomto prípade sa ich rast zrýchlil, keď v decembri dosiahol 3,4 %. Náklady na kultúru a rekreáciu vzrástli o 4,5 % po 3,6-percentnom zvýšení v poslednom mesiaci minulého roka.

Naopak, mierne sa spomalil rast nákladov na dopravu. Zatiaľ čo v decembri medziročne vzrástli o 16,6 %, v januári ich rast dosiahol 15,6 %.

Navyše, jadrová inflácia, ktorá je očistená o nestabilné ceny potravín a energií, vyskočila na viac než 20-ročné maximum. Dosiahla 7,4 %, zatiaľ čo v decembri predstavovala 6,4 %. Vysoko tak prekonala očakávania analytikov. Tí počítali s jej zrýchlením, avšak iba mierne, a to na 6,5 %.