Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku má v nasledujúcich mesiacoch naďalej klesať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Čiastočne sa posilnili aj inflačné očakávania vo výrobnom sektore, zatiaľ čo v stavebníctve plánuje väčšina podnikov svoje ceny znižovať.

Mníchov 28. februára (TASR) - Inflácia v Nemecku bude v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne naďalej klesať, keďže menej spoločností plánuje zvyšovať svoje ceny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na výsledky prieskumu ekonomického inštitútu Ifo.

Index cenových očakávaní, ktorý zostavuje mníchovský inštitút, vo februári klesol na 15 bodov z januárovej hodnoty 18,8 bodu. Prieskum signalizoval, že svoje ceny plánuje zvyšovať menej spoločností, najmä v sektore služieb, uviedol analytik inštitútu Ifo Timo Wollmershäuser.

Rast cien by mal byť najmiernejší v ubytovacích službách, zábave a kultúre, ako aj v oblasti stravovania. Na druhej strane, v maloobchode sa cenové očakávania mierne zvýšili, k čomu prispeli najmä maloobchodníci s potravinami a nápojmi. Čiastočne sa posilnili aj inflačné očakávania vo výrobnom sektore, zatiaľ čo v stavebníctve plánuje väčšina podnikov svoje ceny znižovať.