Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku sa v júli mierne spomalila

Burzový maklér reaguje na burze vo Frankfurte nad Mohanom v pondelok 9. marca 2020. Foto: TASR/AP

Aj keď sa rast cien spomalil, stále sa drží v blízkosti rekordnej úrovne, ktorú inflácia zaznamenala v máji. Vtedy dosiahla 7,9 %.

Wiesbaden 10. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Nemecku zaznamenali minulý mesiac mierne spomalenie rastu, aj naďalej však zostávajú na vysokej úrovni. Uviedol to v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil konečné údaje, pričom potvrdil odhad z konca júla. TASR o tom informuje na základe údajov serverov RTTNews a tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie v Nemecku dosiahla v júli 7,5 % po 7,6-percentnom raste spotrebiteľských cien v predchádzajúcom mesiaci. Úrad tak potvrdil predbežné údaje, ktoré zverejnil 28. júla.

Aj keď sa rast cien spomalil, stále sa drží v blízkosti rekordnej úrovne, ktorú inflácia zaznamenala v máji. Vtedy dosiahla 7,9 %.

Na rast cien aj v júli pôsobili v najväčšej miere energie, aj keď sa tempo ich rastu zmiernilo. Ceny energií sa v júli zvýšili o 35,5 % po 38-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci.

Naopak, ceny potravín tempo rastu zrýchlili. Zatiaľ čo v júni vzrástli o 12,7 %, v júli rast dosiahol 14,8 %. Ceny potravín sa tak zvýšili piaty mesiac po sebe.