Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku zrejme zostane vysoká ešte ďalšie dva roky

Berlín, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká centrálna banka varovala, že plánovaný strop na ceny plynu a elektriny nemusí stačiť na zníženie inflácie na jednociferné úrovne.

Berlín 25. decembra (TASR) - Inflácia v Nemecku zrejme zostane vysoká ešte ďalšie dva roky, očakáva šéfka rady ekonomických expertov spolkovej vlády Monika Schnitzerová. Firmy totiž prenášajú vyššie vstupné náklady na spotrebiteľov a v niektorých prípadoch ich nafukujú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ruský útok na Ukrajinu ešte viac podporil už predtým rastúce ceny potravín a energií a nemecká inflácia sa v novembri dostala na 11,3 %, čo bolo najviac od začiatku 50. rokov minulého storočia.

Nemecká centrálna banka varovala, že plánovaný strop na ceny plynu a elektriny nemusí stačiť na zníženie inflácie na jednociferné úrovne.

"Inflácia bude problémom ešte v roku 2024 a až potom možno budeme vidieť návrat na 2 %," uviedla v Schnitzerová, šéfka takzvaných piatich mudrcov. "Inflácia zostáva vysoká z dôvodu sekundárnych vplyvov, keď firmy prenášajú svoje zvýšené náklady a niektoré ich výrazne nafukujú."

Schnitzerová sa však neobáva roztočenia inflačnej špirály zvyšovania miezd a cien, keďže mzdy v chemickom a kovospracujúcom priemysle stúpli primerane. Zamestnanci v týchto odvetviach totiž súhlasili s nárastom platov, ktorý zrejme bude slabší než inflácia, výmenou za jednorazové kompenzačné príspevky.

Naopak, Schnitzerovej spôsobujú starosti ceny elektriny. Vláda by podľa nej mala urýchlene zistiť, či by nemalo zmysel ponechať v prevádzke tri zostávajúce jadrové elektrárne o dva až tri roky dlhšie, než sa plánovalo.