Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Pakistane sa v marci vyšplhala až na 35,37 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pakistan potrebuje miliardy dolárov na obsluhu existujúceho dlhu, pričom jeho devízové rezervy sa zmenšili a národná mena rupia zažíva voľný pád.

Islamabad 2. apríla (TASR) - Medziročná miera inflácie v Pakistane sa v marci 2023 vyšplhala až na 35,37 %. Dosiahla tak najvyššiu úroveň za takmer 50 rokov, keď sa vláda snaží splniť podmienky Medzinárodného menového fondu (MMF), aby si odblokovala záchranný balík, ktorý zúfalo potrebuje. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Pakistane v marci zvýšili o 3,72 %. Na ilustráciu, za celý minulý rok dosiahla priemerná miera inflácie 27,26 %.

Roky zlého hospodárenia s financiami a politickej nestability priviedli pakistanskú ekonomiku na pokraj kolapsu, ktorý ešte zhoršila globálna energetická kríza a ničivé záplavy v roku 2022 na tretine územia krajiny.

Pakistan potrebuje miliardy dolárov na obsluhu existujúceho dlhu, pričom jeho devízové rezervy sa zmenšili a národná mena rupia zažíva voľný pád.

Ekonomické problémy najviac doliehajú na chudobných Pakistancov. Od začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán zahynulo pri tlačenici davov v centrách na distribúciu potravín najmenej 20 ľudí.

Juhoázijská krajina je hlboko zadlžená a musí prijať tvrdé daňové reformy a zvýšiť ceny energií, aby si odblokovala ďalšiu tranžu z úveru od MMF vo výške 6,5 miliardy USD (5,98 miliardy eur) a vyhla sa platobnej neschopnosti.

(1 EUR = 1,0875 USD)