Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Poľsku zrýchlila v decembri na vyše 21-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa GUS dosiahla medziročná miera inflácie v Poľsku v decembri 8,6 %. V novembri predstavovala 7,8 %. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od novembra 2000.

Varšava 7. januára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Poľsku zrýchlil v poslednom mesiaci minulého roka takmer na 9 %, čo znamená, že miera inflácie dosiahla viac než 21-ročné maximum. Informoval o tom v piatok poľský štatistický úrad GUS, ktorý zverejnil predbežné údaje.

Podľa GUS dosiahla medziročná miera inflácie v Poľsku v decembri 8,6 %. V novembri predstavovala 7,8 %. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň od novembra 2000.

Rast spotrebiteľských cien prekonal aj očakávania analytikov. Tí predpokladali, že miera inflácie sa zrýchli na 8,3 %. Výraznejšie než predpokladané zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien signalizuje, že centrálna banka ešte neskončila so zvyšovaním úrokových sadzieb. Tie zvýšila na každom z posledných štyroch zasadnutí.

Pod zrýchľujúci sa rast cien sa podpísali najmä ceny pohonných látok a pokračujúce oslabovanie kurzu zlotého. Ceny pohonných látok vzrástli o 32,9 %. Náklady na bývanie sa zvýšili o 14,3 % a napríklad ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 8,6 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom dosiahla inflácia v Poľsku v decembri 0,9 %. V novembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1 %. Napriek spomaleniu bol však rast spotrebiteľských cien podľa predbežných údajov výraznejší, než očakávali analytici. Tí počítali so spomalením rastu cien na 0,6 %.