Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Štatistici: Inflácia v Poľsku zrýchlila v októbri na 26-ročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pod zrýchlenie inflácie sa najviac podpísali náklady na bývanie a energie a ceny potravín.

Varšava 15. novembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Poľsku vzrástli v októbri medziročne takmer o 18 %, čo predstavuje najvyššiu mieru inflácie za viac než 26 rokov. Uviedol to v utorok poľský štatistický úrad, ktorý potvrdil predbežné údaje z konca októbra. TASR o tom informuje na základe správ agentúry PAP a servera tradingeconomics.

Štatistický úrad v utorok oznámil, že medziročná miera inflácie v Poľsku dosiahla v októbri 17,9 % po septembrovom raste spotrebiteľských cien o 17,2 %. Októbrová inflácia, ktorá znamená potvrdenie rýchleho odhadu štatistického úradu z 31. októbra, tak bola najvyššia od augusta 1996.

Pod zrýchlenie inflácie sa najviac podpísali náklady na bývanie a energie a ceny potravín. Náklady na bývanie a energie vzrástli o 28,7 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov o 22 %. Výrazne vzrástli aj ceny v reštauráciách a hoteloch (18,5 %), náklady na dopravu (17,3 %), na kultúru a rekreáciu (14,8 %) a na vzdelanie (13,5 %). Okrem toho rástli ceny oblečenia a obuvi, alkoholu a tabakových výrobkov či na vybavenie domácností.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Poľsku zvýšili v októbri o 1,8 % po 1,6-percentnom raste v septembri. Októbrový údaj predstavuje najvýraznejší medzimesačný rast cien od apríla.