Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Portugalsku sa spomalila, jadrová dosiahla 29-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku vzrástli v decembri medziročne o 9,6 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahla medziročná miera inflácie 9,9 %.

Lisabon 11. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Portugalsku zmiernili v poslednom mesiaci minulého roka tempo rastu, avšak jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje energie a potraviny, sa zrýchlila na vyše 29-ročné maximum. Uviedol to v stredu portugalský štatistický úrad, ktorý potvrdil predbežné údaje z konca decembra. Informoval o tom portál RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v Portugalsku vzrástli v decembri medziročne o 9,6 %. V predchádzajúcom mesiaci dosiahla medziročná miera inflácie 9,9 %. Napriek spomaleniu je však celková inflácia stále blízko 30-ročného maxima, ktorý Portugalsko zaznamenalo v októbri na úrovni 10,1 %.

Navyše jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií a čerstvých potravín, zrýchlila v decembri na 7,3 % z novembrovej úrovne 7,2 %. To predstavuje najvýraznejší rast jadrových spotrebiteľských cien v Portugalsku od decembra 1993.