Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rakúsku dosiahla zhruba 2,5-ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Poukázali na to v piatok zverejnené údaje rakúskeho štatistického úradu, ktorý potvrdil predbežný odhad.

Viedeň 17. mája (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rakúsku zmiernili v apríli tempo rastu na viac než 2,5-ročné minimum. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje rakúskeho štatistického úradu, ktorý potvrdil predbežný odhad. Informoval o tom portál RTTNews.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Rakúsku v apríli 3,5 % oproti marcovej úrovni 4,1 %. Údaj, ktorý je v súlade s predbežným odhadom Statistics Austria z 30. apríla, predstavuje najnižšiu úroveň rastu spotrebiteľských cien v krajine od septembra 2021. Napriek tomu je stále vysoko nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB) stanoveným na 2 %.

Pod spomalenie inflácie sa podpísal najmä výrazný pokles cien plynu v medziročnom porovnaní, znížili sa však aj náklady na dovolenkové balíčky. Okrem toho miernejšie rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov. V marci sa medziročne zvýšili o 3,4 %, v apríli ich rast dosiahol 3,2 %.

"Na druhej strane, rast cien v reštauráciách je naďalej nadpriemerný. Navyše, zrýchlil sa rast cien na čerpacích staniciach," povedal generálny riaditeľ Statistics Austria Tobias Thomas.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v apríli o 0,1 %. Aj v tomto prípade výsledky potvrdili predbežný odhad z 30. apríla.