Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rakúsku zrýchlila medziročný rast na 7,5 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Mimoriadne vysoký rast cien zaznamenaný v septembri a októbri minulého roka podľa neho naznačuje, že predchádzajúci trend medziročného poklesu inflácie bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať.

Viedeň 31. augusta (TASR) - Inflácia v Rakúsku tento mesiac zrýchlila rast. Spotrebiteľské ceny sa v auguste v medziročnom porovnaní zvýšili o 7,5 %, po náraste o 7 % v predchádzajúcom mesiaci. TASR o tom o informuje na základe správy agentúry APA.

V porovnaní s júlom spotrebiteľské ceny vzrástli o 0,4 %. Rast odráža najmä to, že ceny pohonných látok prispeli v auguste k zníženiu inflácie v oveľa menšej miere ako v predchádzajúcich mesiacoch, uviedol riaditeľ štatistického úradu Tobias Thomas. Mimoriadne vysoký rast cien zaznamenaný v septembri a októbri minulého roka podľa neho naznačuje, že predchádzajúci trend medziročného poklesu inflácie bude v nasledujúcich mesiacoch pokračovať.

Na zrýchlenie inflácie reagoval uvoľnene aj minister financií Magnus Brunner. V porovnaní s maximom na prelome rokov inflácia výrazne klesla a v nasledujúcich mesiacoch bude naďalej citeľne spomaľovať aj vďaka novým opatreniam vrátane zavedenia stropu na výšku nájomného, ktoré vláda predstavila v stredu (30. 8.), uviedol minister.