Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rakúsku zrýchlila na najvyššiu úroveň za vyše 47 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v júli o 0,9 %.

Viedeň 18. augusta (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Rakúsku rástli minulý mesiac rýchlejšie, než naznačoval predbežný odhad, pričom inflácia dosiahla najvyššiu úroveň za viac než 47 rokov. Uviedol to vo štvrtok rakúsky štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje. Informoval o tom server RTTNews.

Spotrebiteľské ceny vzrástli v júli medziročne o 9,3 % po 8,7-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Júlové tempo rastu tak bolo o niečo výraznejšie, než udával predbežný odhad, ktorý medziročnú infláciu stanovil na 9,2 %. Rast spotrebiteľských cien v júli predstavuje najvyššiu mieru inflácie od februára 1975.

"Aj naďalej tlačia infláciu nahor najviac vysoké ceny pohonných látok," povedal šéf Statistics Austria Tobias Thomas. V raste pokračovali aj ceny potravín, aj keď miernejším tempom.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v Rakúsku zvýšili v júli o 0,9 %. Aj v tomto prípade sa tak tempo rastu oproti predbežnému odhadu zrýchlilo, keď rýchly odhad poukazoval na rast na úrovni 0,8 %. V júni dosiahla medzimesačná inflácia 1,4 %.