Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rakúsku zrýchlila v auguste miernejším tempom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medziročná miera inflácie dosiahla v Rakúsku v auguste 7,4 % oproti 7-percentnej úrovni v júli, čo bola najnižšia inflácia od marca 2022.

Viedeň 19. septembra (TASR) - Po tom, ako v júni dosiahla 16-mesačné minimum, sa inflácia v Rakúsku v auguste zrýchlila, rast spotrebiteľských cien bol však o niečo miernejší, než hovoril predbežný odhad. Uviedol to v utorok rakúsky štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje. Informoval o tom portál tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Rakúsku v auguste 7,4 % oproti 7-percentnej úrovni v júli, čo bola najnižšia inflácia od marca 2022. Napriek zrýchleniu je augustový údaj lepší, než ukazoval predbežný odhad, podľa ktorého inflácia zrýchlila na 7,5 %.

Vývoj spotrebiteľských cien ovplyvnili v auguste náklady na dopravu, ktoré v júli klesli o 4,2 %, v auguste však o 0,2 % vzrástli. Výrazné tempo rastu opäť zaznamenali náklady na bývanie a s ním spojené energie, aj keď tempo rastu sa čiastočne zmiernilo. V júli sa zvýšili o 11 %, v auguste o 10,1 %.

Naďalej výrazne rástli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, opäť však miernejšie než v júli. Vtedy sa zvýšili o 10,5 %, v auguste potom zmiernili tempo rastu na 9,8 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v auguste zvýšili o 0,3 %. V júli dosiahla medzimesačná miera inflácie 0,1 %.