Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rusku sa zrýchlila na 7-ročné maximum

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa v Mníchove. Foto: TASR/AP

Spotrebiteľské ceny v Rusku v minulých týždňoch prudko vzrástli.

Moskva 6. apríla (TASR) - Inflácia v Rusku sa zrýchlila na začiatku apríla na takmer 17 %, čo predstavuje 7-ročné maximum. Spotrebiteľské ceny nahor vyhnali výkyvy ruského rubľa, ktoré sú dôsledkom bezprecedentných sankcií západných krajín voči Rusku po útoku na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Medziročná miera inflácie dosiahla k 1. aprílu 16,70 %, uviedlo v stredu ruské ministerstvo hospodárstva. To je najvyššia miera inflácie od marca 2015. K záveru predchádzajúceho týždňa zaznamenala medziročná inflácia v Rusku 15,66 %.

Spotrebiteľské ceny v Rusku v minulých týždňoch prudko vzrástli. Dôvodom je prepad kurzu rubľa na historické minimum a následná reakcia obyvateľov, ktorí v obave z ďalšieho prudkého rastu cien začali vo veľkom nakupovať viaceré produkty, od potravín až po autá.

Týždenná inflácia dosiahla k 1. aprílu 0,99 % a v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom týždni sa mierne spomalila, uviedol v stredu ruský štatistický úrad Rosstat. Za predchádzajúci týždeň dosiahla 1,16 %. Od začiatku roka do 1. apríla tak rast spotrebiteľských cien v Rusku dosiahol 9,99 %. Na porovnanie, za tri mesiace minulého roka vzrástli spotrebiteľské ceny o 2,72 %.

Takmer 75 % analytikov oslovených spoločnosťou Finam uviedlo, že tohtoročnú infláciu v Rusku očakávajú nad 20 %. Ďalšie inflačné riziká však budú podľa analytikov limitované v dôsledku poklesu reálnych príjmov.