Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Rusku v decembri spomalila medziročný rast na 7,4 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Životné náklady sú obzvlášť citlivou otázkou v krajine, ktorá počas troch desaťročí od rozpadu Sovietskeho zväzu zaznamenala niekoľko období vysokej inflácie.

Moskva 12. januára (TASR) - Miera inflácie v Rusku sa v decembri spomalila po siedmich mesiacoch nepretržitého rastu. V medziročnom porovnaní klesla mierne na 7,4 % zo 7,5 % v novembri, oznámil v piatok ruský štatistický úrad Rosstat. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Decembrové číslo stále výrazne prekračuje štvorpercentný cieľ centrálnej banky, ktorá minulý mesiac zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 16 % v snahe skrotiť ďalší rast cien. Inflácia robí starosti centrálnej banke aj Kremľu, ktorý chce pred prezidentskými voľbami naplánovanými na marec tohto roka prezentovať silu domácej ekonomiky. K rastu cien prispieva okrem iného nedostatok pracovníkov v dôsledku mobilizácie, keď pre vojnu na Ukrajine povolali tisíce mužov do armády a ďalší odišli do zahraničia.

Životné náklady sú obzvlášť citlivou otázkou v krajine, ktorá počas troch desaťročí od rozpadu Sovietskeho zväzu zaznamenala niekoľko období vysokej inflácie. V decembri ruská vláda oznámila, že ruší dovozné clá na vajcia po tom, ako ceny základných potravín vzrástli približne o 40 %.