Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Španielsku dosiahla v decembri takmer 30-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Inflácia zároveň vysoko prekonala očakávania analytikov.

Madrid 30. decembra (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Španielsku vzrástli v poslednom mesiaci roka o takmer 7 %, čo predstavuje najvýraznejšiu infláciu za takmer 30 rokov. Poukázal na to vo štvrtok zverejnený rýchly odhad španielskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny sa v Španielsku zvýšili v decembri medziročne o 6,7 % po 5,5-percentnom raste v novembri. Decembrová miera inflácie je najvyššia od marca 1992, pod čo sa najviac podpísal rast cien energií, potravín a nealkoholických nápojov.

Inflácia zároveň vysoko prekonala očakávania analytikov. Tí počítali so zrýchlením miery inflácie v porovnaní s vývojom v novembri iba na 5,7 %.

Zrýchlenie zaznamenala aj jadrová inflácia, ktorá je očistená o nestabilné ceny potravín a energií. V decembri dosiahla 2,1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci 1,7 %.

Aj v medzimesačnom porovnaní zaznamenali spotrebiteľské ceny v Španielsku prudké zrýchlenie rastu. V novembri rast dosiahol 0,3 %, v decembri predstavoval 1,3 %. To je najvyššia medzimesačná inflácia od apríla 2012.