Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Španielsku sa v júni zrýchlila a prekročila 10 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v júni vyšplhal na 10,2 % z 8,7 % v máji.

Madrid 13. júla (TASR) – Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v júni zrýchlil, a tak prvýkrát od roku 1985 prekonal 10 %. Prispelo k tomu zdraženie väčšiny produktov a služieb. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov štatistického úradu INE.

Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v júni vyšplhal na 10,2 % z 8,7 % v máji. Tento výsledok je v súlade s bleskovými údajmi z 29. júna. Miera inflácie v Španielsku tak dosiahla najvyššiu úroveň od apríla 1985.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energetické produkty, v júni vzrástla medziročne o 5,5 % po zvýšení o 4,9 % v máji, čo je jej najvyššia úroveň od augusta 1993.

INE uviedol tiež, že náklady na dopravu vyskočili v júni o 19,2 % v dôsledku vyšších cien palív a mazív. Ceny potravín a nealkoholických nápojov pritom stúpli o 12,9 %, najviac od januára 1994. O dvojciferné číslo 19 % sa zvýšili aj náklady na bývanie.

Aj v medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v Španielsku v júni zrýchlil, a to na 1,9 % z o 0,8 % v predchádzajúcom mesiaci. Údaj za jún bol revidovaný nahor z pôvodných 1,8 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) vzrástol v júni medziročne o 10 % a medzimesačne o 1,9 %.