Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Španielsku sa v závere roka spomalila o niečo výraznejšie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poukázali na to v piatok zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu INE.

Madrid 13. januára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v poslednom mesiaci minulého roka spomalil o niečo výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje španielskeho štatistického úradu INE. Informoval o tom portál RTTNews.

Medziročná miera inflácie dosiahla v decembri podľa INE 5,7 % oproti novembrovému rastu spotrebiteľských cien o 6,8 %. Predbežný odhad z 30. decembra poukazoval na rast cien na úrovni 5,8 %. V obidvoch prípadoch je to najslabšie tempo rastu od novembra 2021, v ktorom spotrebiteľské ceny vzrástli medziročne o 5,5 %.

K zmierneniu inflácie prispel najmä pokles nákladov na bývanie. Naopak výrazne rástli ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sa zvýšili o 15,7 %. Zvýšili sa aj náklady na dopravu, avšak iba o 3,3 %.

Jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje energie a čerstvé potraviny, však zaznamenala zrýchlenie. Zatiaľ čo v novembri dosiahla 6,3 %, v decembri predstavovala 7 %. V tomto prípade štatistici revidovali predbežný údaj smerom nahor, keď koncom decembra uvádzali jadrovú infláciu na úrovni 6,9 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku vrátili v decembri k rastu. Ten dosiahol 0,2 % po tom, ako v novembri oproti októbru ceny klesli o 0,1 %. Aj v tomto prípade INE údaj revidoval, pričom koncom decembra uvádzal rast na úrovni 0,3 %.