Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Taliansku sa v januári spomalila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia bez nestálych cien energií a potravín stúpla v januári na rekordných 6 % z decembrových 5,8 %.

Rím 1. februára (TASR) - Rast inflácie v Taliansku sa v januári 2023 podľa očakávania spomalil. Dôvodom bolo najmä zníženie cien niektorých energií, ktoré podliehajú regulácii, a menší nárast neregulovaných cien energií. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnil taliansky štatistický úrad ISTAT.

Podľa štatistík sa medziročná miera inflácie v tretej najväčšej ekonomike eurozóny v januári 2023 znížila na 10,4 % z 11,6 % v predchádzajúcom mesiaci. To sa zhoduje s očakávaniami trhu.

Spomalenie inflácie bolo z veľkej časti spôsobené bázickým efektom regulovaných cien energií, ktoré tak klesli o 10,9 % po "skoku" o 70,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

V prípade neregulovaných cien energií sa ich rast v januári spomalil na 59,6 % zo 63,3 % v decembri. Klesol aj rast cien nespracovaných potravín (na 8 % z 9,5 %) a rekreačných služieb (na 5,5 % zo 6,2 %). Na druhej strane, spotrebiteľské ceny spracovaných potravín stúpli v januári viac, o 15,2 % oproti 14,9 % v decembri. Zrýchlil sa aj rast cien tovarov krátkodobej spotreby (na 6,8 % zo 6,1 %).

Jadrová inflácia bez nestálych cien energií a potravín stúpla v januári na rekordných 6 % z decembrových 5,8 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Taliansku v januári zvýšili o 0,2 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu o 0,1 %.