Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Taliansku zrýchlila v septembri nečakane miernejšie

Ilustračmá snímka. Foto: TASR/AP

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä energetické produkty, ktorých ceny vzrástli v septembri o 20,2 %.

Rím 18. októbra (TASR) - Miera inflácie v Taliansku sa v septembri zrýchlila, rozsah zrýchlenia však bol o niečo miernejší, než uvádzal predbežný odhad. Napriek tomu bol rast spotrebiteľských cien najvýraznejší takmer za deväť rokov. Poukázali na to konečné údaje talianskeho štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Taliansku v septembri 2,5 %, zatiaľ čo v auguste sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 2 %. Predbežné údaje však poukazovali na infláciu na úrovni 2,6 %. Aj napriek miernejšiemu rastu cien v porovnaní s predbežným odhadom je to však najvýraznejšia medziročná miera inflácie od novembra 2012.

Pod zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä energetické produkty, ktorých ceny vzrástli v septembri o 20,2 %. Smerom nahor posunuli infláciu aj náklady na dopravu. Tie sa ešte v auguste o 0,4 % znížili, v septembri však zaznamenali rast o 2 %. Mierne vzrástli aj ceny potravín a tovarov dlhodobej spotreby, konkrétne o 1 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom spotrebiteľské ceny v septembri klesli o 0,2 %. V auguste zaznamenali rast na úrovni 0,4 %.